Szereted, ha megmondják, mit kell gondolnod? Akkor ez nem a te cikked...
2020. június 30. írta: blgblogger

Szereted, ha megmondják, mit kell gondolnod? Akkor ez nem a te cikked...

bibliotherapy1.jpg

Amikor a karantén alatt elkezdtem online filobiblio csoportot szervezni, még magam sem tudtam, mi lesz belőle. Annyi volt csak világos számomra, hogy a filozófia és az irodalom hangsúlyos szerephez jut az életemben, s hogy ezzel talán nem vagyok egyedül. S talán az sem egyedi tapasztalat, hogy a nehéz helyzeteken is túl tudtak lendíteni a könyvek. Kisvártatva aztán bebizonyosodott: valóban nem csak én érzem úgy, hogy van igény ilyen csoportokra.

Az alábbiakban Bekő Éva, az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskola végzős PhD hallgatója ír arról, hogy kinek ajánlja a filobiblio csoportot. És arról is, hogy kiknek nem...

Képzelj el egy világot, ahol senki nem mondja meg a megkérdőjelezhetetlen, „tuti” válaszokat a kérdéseidre, hanem ahol neked kell feltárnod önmagad előtt, önmagad számára a világ titkait. Ebben a világban nincsenek vezetők, nincsenek feljebbvalók, nincsenek guruk, mesterek vagy különféle szaktekintélyek, és senki nem mondja meg, hogy miről mit kell gondolnod, vagy hogyan kell élned, vagy mi fog történni veled a halálod után és mi az életed értelme.

Ebben a világban csak te lehetsz önmagad fénye és ura, mivel nincs semmilyen feletted álló hatalom, amelynek engedelmeskedned kell, és nincs semmilyen meghatározott szabályrendszer vagy elfogadott tradíció, amelybe be kellene illeszkedned.

Vagyis egyedül csak magadra számíthatsz, nem fogja neked semmilyen külső személy vagy külső erő feltárni önmagad és az univerzum rejtélyeit, amelyeket ki szeretnél fürkészni. Képzeld el ezt a világot – félelmetesnek tűnik, nemde?

Ezért van az, hogy számos ember vallásokat, mestereket, közösségeket, vagy különféle szaktekintélyeket keres ahhoz, hogy válaszokat kapjon a kérdéseire. És arra vár, hogy valaki megmondja neki azt, amit ő maga nem tud felfedni, vagy amivel egyedül nem szeretne szembesülni. Ha jobban megvizsgáljuk a helyzetet, valójában az egész emberiség története arról szól, hogy az ember közösségeket alkot, vezetőket keres, szaktekintélyeket jelöl ki és szabályrendszereken alapuló tradíciókat épít ki. Mindezt azért, hogy ne egyedül kelljen szembesülnie az univerzum titkaival, illetve mert sokkal kényelmesebb, ha egy elfogadott feljebbvalótól hall válaszokat a kérdéseire, mintha ő maga kutatná ki az igazságokat.

Ha te is azt szeretnéd, hogy egy általánosan elfogadott, megkérdőjelezhetetlennek tartott szaktekintély vagy tradíció mondja meg, hogy mit gondolj az életed és a világ nagy kérdéseiről, akkor a Bialkó László Gergő által vezetett filobiblioterápia (illetve a filo- és a biblioterápia bármely egyéb változata) nem neked ajánlott.

Ugyanis a filobiblioterápia alapvető jellemzője az, hogy annak keretében önállóan és szabadon kell gondolkodnod, és a csoport szervezője, illetve minden egyéb tagja egyenrangú személy, tehát itt nincsenek feljebbvalók és guruk, hanem mindenki önmagában, önmaga által keresi a válaszokat, még akkor is, ha e folyamat bizonyos csoportos kereteken belül zajlik.

A filobiblioterápia során tehát senki nem fogja neked megmondani a „tutit”, és senki nem fog tanácsokat osztogatni arról, hogy hogyan kellene élned vagy miről mit kellene gondolnod.

Ezzel szemben a filobiblioterápia arról szól, hogy bizonyos irodalmi vagy filozófiai szövegek vizsgálatán keresztül az egymással egyenrangú egyének (egyéniségek) válaszokat keresnek bizonyos (életfilozófiai vagy bármilyen egyéb típusú) kérdésekre, illetve szabadon megvitatják egymással azokat a kérdéseket és problémákat, amelyek e szövegek olvasása során bennük felmerülnek, és egyenrangú felekként folytatnak eszmecserét egymással.

13482_lightbox.jpg

(A filobiblio csoport egyik előzménye)

E „terápiának” az a célja, hogy az ember mélyebb önismeretre tegyen szert, és önmagában keresse a problémáinak megoldását ahelyett, hogy valamilyen külső szaktekintélyhez rohanna megoldásért, hiszen egy kívülről kapott megoldási javaslat valószínűleg nem tud olyan módon funkcionálni hosszú távon, mint a saját magunk által feltárt igazságok megélése. Továbbá e „terápia” nemcsak bizonyos belső problémák vagy belső konfliktusok megoldását segítheti elő, hanem emellett lehetőséget ad arra, hogy az ember elgondolkodjon a létezés nagy kérdéseiről, illetve nem utolsósorban lelkiekben gazdagabbá és műveltebbé válhat a foglalkozások során megbeszélt irodalmi vagy filozófiai alkotások elolvasása által.

Így ha szeretsz önállóan és szabadon gondolkodni, és nyitott vagy arra, hogy elolvass és másokkal egyenrangú félként megvitass bizonyos műrészleteket, akkor a Bialkó László Gergő által szervezett filobiblioterápia határozottan neked ajánlott!

A bejegyzés trackback címe:

https://blgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2915974294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.07.01. 11:57:35

Már megjelent könyv formában is, de az első fejezete magyarul és angolul is szabadon elérhető. Szerintem érdemes átfutni:
vilagnezet.blog.hu/2019/12/24/tudomanyon_atszurt_isten
süti beállítások módosítása