5 nagyon jó könyv a buddhizmusról
2017. április 23. írta: blgblogger

5 nagyon jó könyv a buddhizmusról

buddbooksy.jpg

Sokszor találkoztam olyanokkal, akik nem tudtak hova nyúlni, ha a keleti gondolkodásmód, életmód, vagy vallási témákban szerettek volna olvasni hiteles, de nem tankönyvízű köteteket. Nem lehetett hibáztatni őket, az alább felsorolt könyvek ugyanis elsőre nem biztos, hogy olyan izgalmasak, mint az ezoterikus kiadók kötetei, cserébe viszont igazi gyöngyszemeket és a mindennapi életben használható hiteles tanácsokat fedezhetünk fel bennük. Próbáltam úgy válogatni az ajánlót, hogy mindenki találjon benne kedvére valót, akár a théraváda, akár a zen, akár a tibeti buddhizmus felé kacsintgat.

covers_51598.jpg

 1. Ácsán Szumédhó: Csittavivéka

 

Elsőnek álljon itt egy olyan könyv olyan szerzője, aki talán nem annyira ismert Magyarországon, pedig bölcsessége, könnyed tanítói stílusa, finom öniróniája érthetően és szórakoztatóan mutatja be a buddhizmus "öregek iskoláját", vagyis a théraváda irányzatot. Ácsán Szumédhó Amerikában született, de Thaiföldön lett szerzetes. A thai erdei hagyomány egyik legjobban tisztelt mesterétől, Ácsán Cshától tanult, később Angliában az Amarávatí kolostor vezetője lett. Életszerű magyarázatival a Csittavivéka – A csöndes tudat tanítása című könyve mindenkinek ajánlott, aki most ismerkedik a buddhizmussal.

andrew_skilton.jpg

2. A buddhizmus rövid története

 

Aki a tudományos gondolkodás felől szeretné megközelíteni a buddhizmust, de még nem ásta bele magát mélyen a témába, annak ez a könyv nélkülözhetetlen lesz. Bár az ajánlott kötetek közül ez a leginkább tankönyvízű szerzemény, könnyen érthető, jól feldolgozható s egyszerű nyelven magyarázza el az alapokat. Megismerhetjük belőle a Buddha életét, alaptanításait, a buddhizmus történetét, irányzatait és főbb iskoláit, valamint a buddhista országok kultúrtörténetéről is megtudhatjuk a legfontosabbakat.

covers_103449.jpg

3. Szögyal Rinpocse: Tibeti ​könyv életről és halálról

 

Szögyal Rinpocse könyve Magyarországon is hamar nagyon népszerű lett. Ez nyilván köszönhető annak, hogy a könyv a tibeti buddhizmust, annak jellegzetességeit és misztikumát mutatja be. Ahogy a címe is mutatja, központi témája az emberiség legnagyobb misztériuma, a halál. A Franciaországban élő buddhista tanító, Szögyal Rinpocse nemcsak a haldoklásról és a halálról szóló tradicionális tibeti tanokat magyarázza el, de össze is veti azokat a modern világ halálkutatásaival. Átfogó képet ad életről és halálról, kiegészítve "A Tibeti Halottaskönyv" tanításait. 

blg.jpg

(Fotó: Horváth Reni)

Ezt a könyvet én magam is bemutattam a legutóbbi Olvasás Éjszakáján és hát azt kell mondjam, valóban izgalmas olvasmány. Azzal együtt, hogy nem feltétlenül ezt ajánlanám első könyvnek annak, aki még csak most szeretne megismerkedni a buddhizmussal, de az elsők között mindenképp helye van.

kbol.jpg

4. Jack Kornfield: A bölcs szív

 

Szinte még ropog, annyira friss ez e könyv. Na jó, a pontosság kedvéért a magyar kiadás ennyire friss, angolul már 2008-ban napvilágot látott. A szerző, Jack Kornfield a keleti és a nyugati pszichológia szakértője: az Egyesült Államokban szerezte meg PhD fokozatát klinikai pszichológiából, fiatalemberként pedig tíz évet töltött távol-keleti kolostorokban. Egyik legkedvesebb mestere a fentebb már említett Ácsán Cshá volt, a könyvben sokat is emlegeti őt. 

Kornfield a buddhizmus tanításait olyan pszichológiai rendszerként mutatja be, amely az emberi szellem nemességére és szakralitására, az érzelmek és a gondolatok finom analízisére, az elme és a szív transzformációjára helyezi a hangsúlyt. Remek csomópontja ez a kötet a keleti és nyugati pszichológia tanításának, megéri kézbe venni, ha a tudatról akarunk többet megtudni...

9127.jpg

5. Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak

 

Jelenleg talán az egyik legnépszerűbb irányzat Nyugat-Európában a Gyémánt út buddhizmus, melynek egyik ikonikus lámája a dán származású lámája, Ole Nydahl. Sokan úgy tartják, hogy nyugati születésű ember lévén közelebb tudja hozni a buddhizmust az európaiakhoz, akár szóban, akár írásban tanít. Életútja is hollywoodi filmért kiált: volt hippi, drogos, megjárta a börtönt, majd Nepált, ahol megismerkedett a buddhizmussal. Később egy magas rangú tibeti láma személyes tanítványává fogadta őt és feleségét. Az elmúlt években Ole világszerte több mint 500 centrumot létesített. Ahogy a dolgok vannak című könyve remek bemutatása a buddhizmusnak és annak az iskolának, melyet képvisel.

A könyv fent van a MEK-en is, innen letölthető.

Ha tetszett a poszt, lájkold Facebook oldalam.

A bejegyzés trackback címe:

https://blgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1412436403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása