5 remek buddhista zarándokhely Magyarországon
2018. október 10. írta: blgblogger

5 remek buddhista zarándokhely Magyarországon

sztupa_zalaszanto_kt_48_2_inbox1200x630.pngVannak ám Magyarországon is buddhista szent helyek. Rögtön itt van nálunk például Közép-Kelet-Európa legnagyobb buddhista sztúpája, melyet (és nem csak ezt az egy helyet) maga a Dalai Láma szentelt fel. (Mielőtt lelkes kommentelők ráragadnának a Dalai Láma helyesírására és annak kis/nagybetűs kérdésére, javaslom, ezt a cikket.)

Ebben a posztban öt olyan helyet mutatok be, amelyeket mindenkinek érdemes felkeresnie, függetlenül attól, hogy buddhista-e vagy sem. Megjegyzem ugyanakkor, hogy ennél több buddhista illetőségű hely van Magyarországon, a mostani csak egy szubjektív lista, amelyben a hozzám legközelebb álló helyeket ajánlom.

Elöljáróban annyit érdemes tudni a buddhista szent helyekről, hogy fontos szerepe van ebben a kultúrkörben az úgynevezett sztúpáknak. A sztúpa egy olyan emlékhely, amely a legrégebbi buddhista vallási építmény. Kezdetben ez egy egyszerű halom volt, amelyben ereklyéket helyeztek el, idővel azonban nagy változatosságot mutató szent hellyé nőtte ki magát - így alakult ki például a pagoda is. Magyarországon is van több sztúpa is, az alábbi listába is bekerült jó három, vagy inkább négy - attól függ, honnan nézzük.

1. Zalaszántó

18766805_77a739d733efa1f1c802e7cd469be3fc_xl.jpg

(Fotó: Indafoto.hu)

Az első helyen a zalaszántói Béke Sztúpát szokás emlegetni, ez ugyanis Európa egyik legnagyobb sztúpája. Az építmény 316 méter magas, 30 méter magas és 24 méter széles. A szentély Bop Jon (Sunim) koreai buddhista szerzetes kezdeményezésére jött létre, amelyhez jelentős segítséget nyújtottak tibeti szerzetesek is. A sztúpát egyébként a Dalai Láma avatta fel és minden nap 10-18 óra között díjmentesen látogatható a közelében található meditációs központtal együtt.

 

2. Tar

kozpontjaink-buddhapark.jpg

 Fotó: (buddha-tar.hu)

Egyszerűen imádom ezt a sztúpát és a mellette található templomot, ami azért furcsa, mert nincs sok közöm a Karma Kagyüpa közösséghez. Ehhez a közösséghez tartozik ez a szentély és ez az a közösség, amelynek magyar lámája is van, Csöpel láma személyében. A sztúpánál tehát egy templom is található, amely a meghirdetett időpontokban fogadja is a vendégeket és van egy helyes ki ajándékbolt, illetve étterem is a területen.

 

3. TKBF

d3df1a02bb05ce7c8a8a1aa89bec818c.jpg

 Fotó: (tkbf.hu)

A TKBF kódjel a Tan Kapuja Buddhista Főiskolát takarja. Ez a létesítmény kicsit kilóg a sorból, hiszen mégiscsak egy felsőoktatási intézményről beszélünk, ahol iskolaidőben tanítás folyik, és ráadásul nem is annyira impozáns, mint a fentebb említett sztúpák és templomok, mégis itt a helye az ajánlott helyek között. Ennek oka, hogy hiteles tanítók tartanak itt olyan foglalkozásokat, amelyek a keleti kultúrákba engednek bepillantást. Lehet járni jógára, harcművészetekre, tai-chi-ra, meditációkra, zen művészeti foglalkozásokra. 

4. Simontornya
42862309_176372816608118_3488108189948313600_n.jpg

(Fotó: BLGBlog)

Simontornyáról korábban már értekeztem egy posztban, így most erre nem pazarolnék sok szót, a lényeg, hogy itt a vietnámi buddhista kultúra mutatja meg magát. Egy kis pagodáról van szó a helyi kastélyszálló birtokán, amely ugyan nem nagy, viszont, viszont szépen kivitelezett. Kettősen hajlított teteje szépen adja vissza a délkelet-ázsiai jellegzetességeket, a díszítések pedig szintén Vietnámot idézik. Látogatásához előzetes egyeztetés szükséges.

 

5. MEKA

34923390_2118644948413315_2351580803143565312_n.jpg

(Fotó: MEKA)

A MEKA rövidítés a Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóházat takarja, amely egy patinás kis létesítmény. A központ igazából a Tan Kapuja Buddhista Egyházhoz tartozik, viszont mind az elhelyezkedése, mind a tényleges kulturális központtá válás megvalósítása szót érdemel. Lesni kell a programokat, s találunk kedvünkre valót, érdemes egy kis időre ide is elvonulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://blgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr314277365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása