Morgan Freeman még mindig Istent keresi
2017. április 30. írta: blgblogger

Morgan Freeman még mindig Istent keresi

godfreman.jpg

Az első évadot végignézve egy szóval úgy jellemezném Morgan Freeman istenkeresését, hogy elbűvölő. Esetleg úgy, hogy magávalragadó. Korábban már írtam arról, hogy - véleményem szerint - Morgan Freemanben megvan az isteni szikra, amit mérhetünk akár Oscar-díjban is, de inkább valami mérhetetlenre lenne ildomos utalni ezzel, valamire, ami túlmutat az anyagi világon. Hívhatjuk bájnak, tehetségnek vagy karizmának, a lényeg, hogy az Oscar-díjas színész ugyanúgy képes megnyerni azt a nézőt, aki otthonosan mozog a világ vallásaiban, mint azt, akit annyira nem is érdekel a téma. Ezt érezhették a National Geographicnál is, mivel az Isten nyomában Morgan Freemannel című műsor

nem lett mélyen filozofikus, nem szolgál új, megdöbbentő információkkal, sőt, helyenként elnagyolt és felületes. És mégis működik.

A 2. évad esetében nagyjából ugyanarról beszélhetünk, mint az elsőnél. Egy-egy részt ahogy korábban, úgy most is egy-egy adott tematika köré csoportosítanak a készítők. Az eddig leadott három részből volt szó a mennyről és pokolról, a kiválasztottakról és Isten bizonyítékáról is.

Azon túl azonban, hogy Morgan még mindig elbűvölő, kezd kissé lapossá válni ez az istenkeresés.

Bár valóban minden rész egy adott témát jár körül, ezek a tematikák kezdenek kicsit egymásba csúszni. Nincs sok különbség például a kiválasztottakra épülő rész és az isteni bizonyítékok felkutatásának felvonultatása között, ahogy a pokol és a gonosz bemutatása is kézen fogva jár. Ezzel persze nem lenne gond, ha egy adott momentumban jobban elmélyedhetne az embert,

a (mély) filozófiai kérdéseket elkerülése azonban felületessé, és így hosszútávon már unalmassá teszi a sorozatot.

Néha ráadásul érezni némi akaratlan önismétlést is, amihez azért fiatal még a sorozat.

A problémát ott látom, hogy míg az első évadban mindig adtak arra a készítők, hogy legyenek megszólítva természettudósok és teológusok, addig a második szériában fájóan kevés szerepet kapnak a témába illő kutatási eredmények. Amit megértenék, ha a műsor az egyszeri amerikai farmerhez szólna, az azonban minden előítélet nélkül kijelenthető, hogy nem ez a társadalmi réteg az elsődleges célcsoport. (A majd egy órás részeket figyelembe véve a második évad esetében pedig már biztosan nem.) Ha azonban ezzel tisztában vannak a készítők is, akkor muszáj lesz újítani valamit, a dolog ugyanis kezd egy kicsit ellaposodni.

Ennek ellenére az biztos, hogy én ki fogok tartani Morgan mellett, azt pedig csak remélni tudom, hogy a készítők egy kicsit felturbózzák majd a következő részeket.

(Hogy mikor és hol látható a sorozat, a fenti Port.hu-s adatlapon megtalálható.)

Ha tetszett a poszt, lájkold Facebook-oldalam.

A bejegyzés trackback címe:

https://blgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5012460297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2017.05.01. 12:57:11

Érdekes lehet egy kitalált mesehős nyomában kajtatni. Hulkot mondjuk nem akarják keresni? Vagy Pán Pétert?

jandera 2017.05.01. 13:40:29

És még az Olympos csúcsán sem járt, "baráti találkozóra" Zeusszal...

Jakab.gipsz 2017.05.01. 13:58:11

@exterminador: @jandera:

Pedig nem ártana felmásznunk az Olympos csúcsaira.

Talán azért sem mert az emberrel túlságosan sokat bíbelődő Prométheusz a Kaukázusi sziklát és a láncot még mind a mai napig viseli, amelyet büntetésből kénytelen cipelni, ettől a lánctól viszont, az emberen kívül senki sem szabadíthatja meg.

Circus 2017.05.01. 15:43:43

Most ismételjem az unalomig ismételt tényt, hogy a NatGeo is beállt a "tudományos" "ismeretterjesztő (?)" csatornák sorába, ahová a Disco csoport tagjai, a History meg egyéb csanellek, hogy elcsúszik az áltudomány és a legszebb trashrealityk irányába ismeretterjesztésnek álcázva? Megtettem.

Hasonló a véleményem, mint a posztolóé, isten (melyik?) keresese helyett inkább a vallásokat, ezok mozgatórugóit, történelmét kellene bemutatni, mélyebben és alaposabban kibontva a részleteket - van is ilyen műsor pl az iszlámról. Nyilván, itt szoba kerülne, illetve itt kellene szóba kerüljön bármilyen természetfeletti lény.

Wabbit 2017.05.01. 16:48:23

Morgan Freeman - mint a színészek többsége általában - egy rendkívül buta és tájékozatlan ember ami a természettudományokat illeti. Persze ez nem feltétlenül baj - a színésznek nem az a dolga, hogy megváltsa a világot, ő csak előad egy szerepet. Úgy is mondhatnám, hogy a színésznek nem okosnak kell lenni, hanem szépnek. Az ő esetében mindenképp tiszteletre méltó az az igyekezet, hogy tudományos műsorok vezetőjeként próbálja gondolkodásra késztetni a nézőket - még ha ő csak egy üzenetközlő közegként funkcionál.
Ezt persze nem azért mondtam, hogy őt vagy a munkásságát becsméreljem, mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy nem kellene abba hibába beleesni, hogy a színészt a szerepével azonosítjuk. Morgan Freeman már több szereplése során (ahol önmagaként, mint színész szerepelt, például talkshow-kban) is megmutatta, hogy igazából halvány segédfogalma sincs azokról a dolgokról amelyekről ő ezekben a műsorokban beszél.

Frederick 2017.10.13. 10:58:46

@exterminador: @jandera: Phú, nagyon ateisták a srácok! De kemény - és mindenképpen egyedi és eredeti!!! - ahogy tagadják Isten létezését! Nagyon menő!

:P

közép dunántúli régió 2017.10.13. 11:12:42

@Frederick: úgy érzem, mintha mi nem lennénk egy véleményen.
süti beállítások módosítása