Boldogság kerestetik
2020. szeptember 08. írta: blgblogger

Boldogság kerestetik

felicita.jpg

Mi a boldogság? Hogyan érhető el a boldog élet? Milyen útjai vannak a boldogság keresésének? A BLGBLOG új sorozatában ezeket a kérdéseket feszegetjük barátaimmal és kollégáimmal. Az második részben ezúttal Kocsis Anita Business és Life Coach fejti ki: nem kell a Google-nél dolgoznunk ahhoz, hogy több örömet vigyünk be az életünkbe.

Benne van a levegőben. Mindenki ezt keresi, kutatja. Ezt ígérik a reklámok is, egy fantasztikus magasabb rendű életérzést. Ezért meditálunk - kevesebb stresssz, több... Ezért izzadunk az edzésen. Ezért filterezzük a selfijeinket is. Várjunk csak - lehet, hogy nem ezért, hanem csak az elképzelt boldogság lehetőségért, amikor is remélhetőleg a nem túl távoli jövőben elérjük, amit akarunk, majd akkor... vagy mégsem?

Ezzel szemben pedig ott állnak, akik azt mondják, a boldogság bizony belülről fakad. Vajon elegendő-e egyszerűen eldönteni, hogy akkor mostantól boldog leszek és kész. Ennyi, most boldog vagyok, mert azt mondtam. Meddig tudom azt gondolni, hogy boldog vagyok? Vagy vannak-e esetleg a boldogságnak más összetevői is figyelembe véve, hogy mindenkit más tesz boldoggá?

Mi is az a boldogság?

A WikiSzótár szerint: "fokozott öröm. Az élet sikeres személyes megélése; a már elért és a jövőbeli lehetséges sikerek felett érzett fenntartás és kétség nélküli öröm."

A magyar nyelv értelmező szótara szerint: "a boldog (1, 2) melléknévvel kifejezett (érzelmi) állapot; a sorssal, körülményekkel való (teljes) elégedettség. Családi, földi, házi, leírhatatlan, mennyei, mérhetetlen, végtelen boldogság. Boldogsága tetőpontján..."

Dalai Láma: "A boldogságot nem készen kapjuk - tetteinkből fakad."

Martin E. P. Seligman pszichológus 3 különböző útját különbözteti meg a boldogságnak:

1. A kellemes életet (the Pleasant Life): ez a boldogság az élvezetek élvezésén alapul, mint egy kellemes kávézás, mozizás vagy utazás. Minden, ami még több élveztet okoz fokozhatja ezt az érzést. Ezeket a pillanatokat is tudni kell megélni.

○ Neked milyen dolgok okoznak örömöt?
○ Hogyan szereted eltölteni a szabadidőd?

2. A jó élet (the Good Life): itt megjelenik az elköteleződés fontossága, ami egyfajta hajtóerővé válik, hogy jobban teljesítsünk mind a projektekben, mind a társas kapcsolatainkban, amiket vállaltunk. A jelentkező kihívásokra pedig jóval nagyobb figyelmet fordítunk, és egy fajta belső igénnyé válik a problémák megoldása, amikor ki kell szélesíteni a saját határainkat, hogy megoldjuk, ilyenkor a flow állapot elérése könnyű. Minél több a flow-élmény, annál nagyobb a boldogság érzés és az elégedettség.

○ Miket szeretsz csinálni?
○ Milyen feladatok okoznak örömet?
○ Mennyire szereted a kihívást jelentő feladatokat?

3. A tartalmas élet (the Meaningful Life): már nem csak élvezzük az életet, már nem csak elköteleződünk, hanem egy olyan dolog, cél felé tesszük ezt, ami nagyobb mint mi vagyunk és közben képességeink legjavát nyújtjuk.

○ Mi az, amiről úgy gondolod, hogy egy nagyobb célt képvisel és szívesen dolgoznál azért, hogy elérd? Egyedül vagy másokkal?
○ Esetleg milyen vállalatok vannak, amiknek a céljaival tudsz azonosulni?


A boldogság ebben a világban, amikor eljön, mellékesen jön. Tegyük üldözés tárgyává, és kilátástalan hajszába sodor minket, és soha nem érjük el. Kövessünk valamilyen másik célt, és valószínűleg kiderülhet, megkaptuk a boldogságot úgy, hogy még csak nem is álmodtunk róla.

Nathaniel Hawthorne


Ezek a célok nem csak a magánéletünkben, hanem a munkával töltött időben is megjelennek. Ezért úgy gondolom, hogy ez a hármas felosztás vállalatok számára is hasznosítható - természetesen, amikor vállalatokról van szó, akkor figyelembe kell venni a cég struktúráját, a vállalatirányítás ideológiáit vagy éppen a céges kultúrát:

1. A kellemes élet = kellemes munkakörnyezet kikapcsolódási lehetőségekkel. Céges rendezvények, csapatépítő tréningek, karácsonyi buli, stb.

2. A jó élet = izgalmas, kihívást jelentő feladatok, elfogadó és sokszínű csapatban dolgozva. Nem csak szakmailag, de kulturálisan és emberileg is a legtöbbet tudjuk nyújtani.

3. A tartalmas élet = amikor a cég olyan jövőképet, célokat és értékeket képvisel, amikkel lehet azonosulni, akkor mi is hajlandóak vagyunk egy kicsit jobbá válni, egy kicsit többet tenni és új, innovatív ötletekkel hozzájárulni a cég sikeréhez.

A fenti hármas felosztás például a sokak által kedvelt keresőmotort üzemeltető cégnél, a Google-nél is alkalmazásra került, több más innovatív ötlettel együtt.

Viszont nem kell nekünk is a Google-nél dolgozni, hogy több örömet vigyünk be az életünkbe. Itt és most meg tudjuk tenni.

Mindig várunk valamire, van, aki a fizetésemelésre, van, aki egy új párkapcsolatra, van, aki a koronavírus végére vagy épp Godot-ra, de ha már várunk, akkor miért is ne töltenénk ki ezt az időt olyan dolgokkal, amik itt és most boldoggá tudnak tenni? Ha a boldogságunk másoktól vagy tárgyaktól tesszük függővé, akkor kiadjuk a kezünkből az irányítást. Nem érdemes azt mondogatni, hogy majd egyszer boldog leszek, ha... mert az lehet, hogy soha nem jön el. Határidők nélkül nehéz nyomon követni, hogy mikor jön el a "majd egyszer". Viszont, ha megnézzük, hogy hogyan tudunk többet tenni a boldogságunkért, akkor máris kezünkbe vettük az irányítást az életünk felett.

A bejegyzés trackback címe:

https://blgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4816194224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása